Exkurze na Kutnohorsko

V sobotu 3. června 2017 se šest členů našeho klubu zúčastnilo exkurze pořádané muzeem Českého ráje v Turnově.

V 7.30 hodin jsme vyrazili autobusem směr Kutná Hora. Počasí nám přálo, bylo teplo, a tak jsme se těšili na příjemné ochlazení v kutnohorské štole sv. Jiří. Někteří se ale chladu obávali, proto se na to dobře oblékli. Štola nás překvapila nejen teplem, ale také pěknou krápníkovou výzdobou a úzkými a nízkými chodbami. Právě to někomu dělalo orientační problémy, ale neztratil se nikdo.

Jelikož prohlídku chrámu sv. Barbory nám znemožnila právě zde konaná svatba, odjeli jsme do údolí Vrchlice. V lomu Práchovna jsme prošli geologickou expozici, kde jsou ukázky typické okolní horniny. Další zastávka: Vrbův mlýn. Všechny zajímavé lokality jsou na pravém břehu řeky Vrchlice. Její  překonání nebylo jednoduché, ale s pomocí ochotných mužů to hravě zvládly i ženy.

V lomu jsme hledali anatas a brookit, a hned vedle jsou rozsáhlé struskové haldy. Poslední lokalitou v údolí je štola sv. Antonína Paduánského s krásnou krápníkovou výzdobou a žílou zde těženého minerálu berthieritu, kterého se něco našlo i na haldičce. Pak jsme se vrátili do krásného chrámu sv. Barbory, kde už bylo po svatbě. 

Moc děkujeme našemu členovi Janu Bubalovi z muzea Českého ráje za uspořádání skvělé exkurze.

červen 2017
Foto a text: bv

DSC07070  DSC07072  DSC07076 

DSC07082  DSC07108  DSC07109

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.