Českolipská burza v novém prostředí

Jako spousta dalších milovníků hornin, minerálů a výrobků z nich jsme se těšili na jarní burzu v České Lípě. Posbírali jsme své podobně naladěné přátele a naplnili jsme tak půjčenou toyotku. Ano, je sobota 7. března 2015, my vyrážíme z Liberce a náš cíl je českolipské gymnázium. Tam se totiž má konat setkání příznivců kamenné krásy.

Gymnázium je na kopci na konci sídliště a je to fakt pěkná, rozlehlá a světlá budova. Pořadatelé zvolili pro hlavní sál jídelnu a spoustu vystavovatelů ještě umístili do tří učeben. Paráda! Perfektní prostředí a skvělá organizace. Pořadatelé se opravdu snažili vytvořit pro vystavovatele i pro návštěvníky co nejvyšší komfort.

Z našeho Minerál klubu Jablonec nad Nisou, z. s. se na burze objevilo několik vystavovatelů – otec a syn Nemetschovi, Libor Slovák a manželé Polákovi představovali své sbírkové kameny a prodejní kusy a Petr Machek se převedl se svými dokonale vypracovanými mozaikami.
Na burze se jako prostí návštěvníci objevilo ještě osm členů našeho klubu. Zde si také předali zprávu o nešťastném úraze nejstaršího člena klubu, kterého srazilo auto v den, kdy se vracel domů z únorové schůze. Luboši, ať je ti lépe a pustí tě z nemocnice brzo domů!

Servis okolo výstavy byl perfektní, organizace jistě také a v bufetu se mohli občerstvit i ti nejnáročnější strávníci. Ale co úroveň vystavovaných minerálů a hornin? „Asi jsem už hodně náročný, ale já jsem si nevybral téměř nic. Udělal jsem si jen malou radost růžovým achátem z Rašovky. Zato moje paní nakoupila komponenty do šperků. Mugle z ruského čaroitu bude ve stříbrném přívěsku krásnou a dost dobrou investicí. No, a druhou mugli z kozákovského jaspisu, který jsem našel před dvaceti lety, si vyzvedla u výborného brusiče a výrobce šperků Libora Knoblocha. Z ní bude druhý šperk do kozákovské soupravy s heliotropovým náramkem,“ hodnotí své sobotní sběratelské a obchodnické počiny jeden z našich klubových členů.

Českolipská burza v novém prostředí gymnázia byla úspěšná, každý si jistě našel to své a i vystavovatelé byli spokojeni. „Náš klub pořádá svou burzu až v říjnu. Do té doby nasbíráme ještě spoustu inspirací, abychom ji mohli vylepšit,“ říká jednatel Minerál klubu Jablonec nad Nisou, z. s. Antonín Zajíček.

Liberec 08/03/2015

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.