Společná exkurze do turnovského muzea

Třetina členů Minerál klubu, Jablonec nad Nisou, z. s. se v neděli 12. listopadu 2017 vypravila do turnovského muzea. Přijala tak pozvání své nového člena Mgr. Jana Bubala, kurátor sbírkových fondů geologie a mineralogie Muzea Turnov, který překrásnou výstavou provázel.

Oči přecházely nad krásou nejlepších českých a moravských drahokamů vybroušených do dokonalého lesku. Křišťál, citrín a záhněda – to vše v různých velikostech, tvarech i způsobech fasetového výbrusu. Citríny a záhnědy se prezentovaly v různých odstínech. Nejvíce zaujal citrín zbarvený do zeleného odstínu, takže si jej náš čerstvý člen hned pojmenoval – limetkin. V jiných vitrínách se skvěla záhněda v barvách slabě kouřové až téměř černo hnědé. Celá škála těchto odstínů je velmi vkusně, účelně a pečlivě naaranžovaná a popsaná. „Bohužel jsou to jen samé kameny ze starší doby. Jsou z dílny brusiče pana Baudyše, kterého jsem osobně znal. Ale nové unikátní nálezy z Moravy,prezentované na internetových televizích, zde bohužel nejsou prezentovány. Věřím, že by se dalo je ze soukromých sbírek alespoň  zapůjčit. Tak snad příště,“ se zklamáním říká jeden z nejnáročnějších návštěvníků.

Sbírka o 226 exemplářích, kterou muzeum získalo díky dotaci Libereckého kraje, byla velmi trefně ozvláštněna zápůjčkami od sběratelů. Jejich velké, hrubé krystaly naprosto dokonale dokumentovaly, z jakého materiálu se třpytící se skvosty získávají. Um brusičů promění surový kámen v drahokam.

„Jsem moc ráda, že jsem tuto jedinečnou sbírku takto zastihla. Po 3. prosinci 2017 její největší část zmizí v trezorech a v přízemí muzea už bude vidět jen pár kousků. Samozřejmě těch nejlepších. Možná mezi nimi bude i limetkin,“ s nadějí konstatovala tisková mluvčí Minerál klubu Jablonec nad Nisou, z. s.

http://www.muzeum-turnov.cz/vystavy/nejvetsi-ceske-drahokamy-akvizice-stoleti/?zobrazit=
Liberec, 12/11/2017

Text a foto: aš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.