Jablonecká výstava kamenů zaznamenala rekordní počet návštěvníků

Bez mála sedm set osob si nenechalo během pěti hodin čistého času ujít jedinečnou prodejní a výměnnou výstavu drahých kamenů, nerostů, minerálů, zkamenělin a výrobků z přírodních kamenů. Výstava se konala jako vždy první sobotu v říjnu – tentokrát 7. října 2017 – v Jablonci nad Nisou v budově Gymnázia U Balvanu. Šlo již o 34. ročník.

„Tak vysokou návštěvnost jsme, pokud si pamatuji a naše archivy o těchto údajích svědčí, ještě nezaznamenali,“ říká jednatel pořádajícího spolku Minerál klub, Jablonec nad Nisou, z. s. pan Antonín Zajíček. Příčinu přikládá už vysoké povědomosti o činnosti klubu, cílené propagaci výstavy, nárůstu v počtu kvalifikovaných a aktivních nových členů, dlouholeté tradici, ale třeba i špatnému počasí, které případné zájemce odradilo od práce na zahrádkách nebo výletech do okolí. „Každopádně jsme moc rádi, že mineralogie a její odvětví se mezi laickou i odbornou veřejností těší takové pozornosti,“ dodává jednatel.

Tak například zájem o bezplatnou odbornou službu na určování kamenů se zvýšil na více než desetinásobek. „U našeho stolku se tvořila fronta a bylo moc fajn, že jsme na dotazy byli tři. Zodpověděli jsme nejméně sto padesát  otázek, lidé nosili i několik kamínků. Velkou zajímavost nám představila  dáma – prstenem s velkým safírem odklopený brilianty ve stylu lady Diany. Taková velikost a kvalita vzácného kamene se v Čechách hned tak nevidí. Rozhodně jsme majitelce nedoporučovali tento skvost prodat, protože naše malá česká povaha není schopna náležitě takový šperk penězi docenit. Druhou zajímavostí byl obří krystal alpského křišťálu. Když jsme se pána ptali, kde to má uložené, řekl, že ve skalce u chalupy,“ vypráví s úsměvem jeden z trojice odborníků.

Další, už 35. ročník této oblíbené a na okresech Jablonec nad Nisou a Liberec naprosto ojedinělé výstavy, bude opět první sobotu v říjnu 2018 na stejném místě. „Jsme vděčni Gymnáziu U Balvanu, že nám pronajímá své prostory a poskytuje nebývalý servis. Například přenášení stolů a židlí bychom vlastními silami už sami nezvládli. Vždyť věkový průměr našich členů je jistě už vysoký, a teď mě napadá, že jej vlastně ani neznáme. Určitě by bylo zajímavé i tento údaj sledovat,“ zamýšlí se Antonín Zajíček.

Do konce roku se členové Minerál klubu, Jablonec nad Nisou, zapsaný spolek sejdou ještě dvakrát, v listopadu a prosinci poslední čtvrtek v měsíci v 16 hodin v sálku restaurace U Papouška v Jablonci nad Nisou. A pak je čeká už výroční hodnotící schůze v lednu 2018.

Výstava v r. 2017 mohla být uskutečněna (stejně jako v letech předešlých) díky příspěvku Statutárního města Jablonec nad Nisou.

Foto: (už se chystá), bv
Liberec, 12/11/2017, aš

 
Akce proběhla za finanční podpory Statutárního města Jablonec nad Nisou.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.